Champagne till mat

Champagne till mat.

Champagneförsäljningen ökar lavinartat i Sverige och konsumtionen av champagne har gått upp med över 700% sedan 1981. Den största ökningen av konsumtion såg man efter milleniumskiftet då alla svenska skulle köpa champagne och troligtvis förr de många i smaken.

Sverige ligger på topp 10 listan över de länder som importerar mest champagne och Sverige blir därför en viktig marknad för champagneproducenterna.

Trots den stora ökningen dricker medelsvensken endast 0,39 liter champagne per år, motsvarande siffra för den totala vinkonsumtionen är 29,25 liter. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag drar upp snittet ordentligt och jag tror även att ni som läser detta gör det.

Jag tror att anledningen till att svensken dricker så pass lite champagne jämfört med vin är att vi inte ser champagne som en dryck man kan matcha  till mat.

När jag läser artiklar om champagne och mat  får jag ofta de klassiska tipsen om att champagne passar till salta kex, löjrom, ostron och milda ostar. Därför vill jag i den här texten ge er tips på mer konkreta maträtter och vilken typ av champagne som de passar att matchas till.

För att göra det här väldigt enkelt kommer jag att prova de olika champagnerna till maträtter som jag köper hem från Teatern (matmarknaden som ligger i Ringens Köpcentrum på Södermalm) Jag rekommenderar er verkligen att göra detsamma om ni har möjlighet och bor i Stockholm. Maten är riktigt vällagad och prisvärd och jag har gått förbi många gånger under sommaren för att köpa med mig en härlig picknick. Vill ni vara riktigt bekväma levererar Foodora hem maten till er för en liten summa.

Jag bjöd hem 2 st vänner på provsmakning och vi provade följande maträtter:

Samtliga rätter inköpta från restaurang Caos (Ringens köpcentrum)

( man köper 3 smårätter för 110kr) 3 rätter motsvarar ca en varmrätt i storlek.

 

Italiensk Råbiff med Parmesancreme

Malt innanlår kryddat med en blandning av soltorkade, chilli, basilika, vitlök och olivolja.

Parmesancreme är gjord av parmesan, grädde, citron och svartpeppar.

Passade bäst till: Pol Roger Rose 08 samt Alfred Gratien 04.

 

 

Teryakimarinerad grillad flankstek med stark glasnudelsallad

Nudelsalladen innehåller sambal olek, ostronsås och sesamolja

Passade bäst till: Pol Roger Rose 08, Alfred Gratien 04.

 

 

Sashimi på lax med sesamrostad vitlök

Riven rättika som garnering

Passade bäst till: Deutz Vintage 12, Pol Roger BDB 09, Deutz brut classic.

 

 

 

63 gradigt ägg med karamelliserad grädde smaksatt med rökt kaviar och krispig potatis

Passade bäst till: Ägget skar sig med champagnen och skulle ha gjort sig bäst med en öl.

 

 

Potatis Gnocchi med tryffelsmörsås

Passade bäst till: Alfred Gratien 04, Deutz Vintage 12.

 

 

Vårrullar med sweet chilidip

Vegetariska friterade vårrullar

Passade bäst till: Deutz Vintage 12, Pol Roger BDB 09.

 

 

Kokta fläsk dumplings med Mandusås

Manusås gjord på soya sesamfrön och sirap

Passade bäst till: Alfred Gratien 04, Pol Roger Rose 08.

 

 

Örthalstrad tonfisk med wasabicreme och mangosallad

Wasabicreme gjord på wasabi mixad med creme fraice

Passade Bäst till: Deutz Brut Classic, Pol Roger BDB 09

 

 

Inlagda rödbetor med getost pinjenötter och honungsdressing

Dressing gjord på honung, olja och sherryvinäger

Passade bäst till: Pol Roger Rose 08, Alfred Gratien 04

 

Följande champagner provades till maten

Deutz Brut Classic Pris: 415kr Nr: 7487

33%CH, 33%PN, 33%PM

3år på jästfällning, ståltank

En av mina favoriter bland de årgångslösa champagnerna. Deutz levererar mogna toner av gula, röda äpplen, persika, och nougat med en härlig brödighet, fin syra och mineralitet.

Passar till

Denna champagne passar bäst till lite lättare maträtter som fisk, skaldjur och lättare fågel. Passar även bra till feta rätter som innehåller hög syra.

Deutz Brut 2012 Pris: 499kr Nr: 95514

30%CH, 60%PN, 10%PM

3-4 år på jästfällning, ståltank

Här har vi en riktigt trevlig champagne med mycket kraft från Pinot Noir med ursprung från Ay. Champagnen visar att 2012 är ett riktigt bra år redan nu men kommer vinna på lagring. Champagnen levererar en komplex balanserad smak av gula äpplen, plommon, tropisk frukt, rostat bröd, nougat och mogen citrusfrukt.

Passar till

Denna champagnen klarar lite kraftigare rätter som grillad fisk och fågel, tryffelrisotto, krämiga pasta rätter och lättare kötträtter.

Pol Roger Rose 2008 Pris: 570kr Nr: 77071

40%CH, 60%PN

7 år på jästfällning, ståltank, 15% tillsatt rött vin

Bolagets kanske mest prisvärda rosechampagne från superåret 2008. Champagnen är riktigt bra att dricka nu men kommer bli legendarisk efter en längre lagring. Köp på er innan årgången tar slut!

Här får vi en komplex spännande och elegant champagne som andas kvalitet. Vi får toner av röda frukter, vita blommor, mogen citrusfrukt och en lätt kryddighet

Passar till

Grillad fisk och skaldjur, pizza med en mild tomatsås samt enklare kötträtter. Passar öven utmärkt till chark och ost.

Pol Roger Blanc de Blancs 2009 Pris: 649kr Nr: 88285

100%CH

7 år på jästfällning, ståltank

En väldigt tillgänglig och generös blanc de blancs där man endast har använt druvor av Grand Cru kvalitet från Oiry, Chouilly, Cramant och Le Mesnil. Champagnen är riktigt bra att dricka nu men kommer vinna på lagring.

Champagnen levererar mogna toner av tropisk frukt, persika, rostad mandel, rostat bröd samt inlagd citrus. Avslutningen är lång och balanserad.

Passar till

Grillad fisk och skaldjur, halstrad anklever, fågel samt rätter som innehåller mycket fett och syra. Den passar också utmärkt till en mild cigarr

Alfred Gratien Brut 2004 Pris: 369kr Nr: 90235

68%CH, 13%PN, 19%PM

11år på jästfällning, ekfat

Alfred Gratien är helt klart en favorit bland de mindre producenterna. Vinmakare Nicholas Jeager är otroligt duktig och använder sig endast av ekfat till första jäsningen. Denna flaska ligger tillfälligt hos Systembolaget och jag rekommenderar er att köpa på er innan det tar slut för priset är löjligt lågt.

Flaskan levererar mogna toner av gula, röda äpplen, persika, plommon, körsbär samt inlagd citrus. Champagnen är otroligt mjuk i moussen och har en lång fin eftersmak.

Passar till

Grillad fisk och skaldjur, Lättare och tyngre kötträtter med neutrala kryddsättningar. Passar även till lite kraftigare ostar och lagrad skinka. Prova också till mörk choklad eller cigarr.

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration och tips på hur ni kan matcha ihop champagne med mat. På min youtubekanal (Champagnesweden) kommer ni i framtiden att få mer tips på maträtter som passar bra till champagne. Gå in och följ kanalen för att missa några tips.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.